Çağımızın güncel hastalıklarından biri; Anoreksiya. Sürekli çevremizde duyduğumuz bu hastalık nedir ? Özellikle genç kadınlarda görülen hastalık belirtileri neler ? Bu hastalığa neler sebep olabilir ? Gelin araştırmalarım sonucu tüm soruları cevaplandıralım ve kendimizi bu çağın hastalığına kapılmaktan kurtaralım. Belkide hasta olan arkadaşlara bile bir umut ışığı olur yazılanlar..
Anoreksiya bir yeme bozukluğudur. Anoreksiyalı insanlar aşırı derecede kilo almaktan korkarlar. Yediklerini çok fazla kısıtlayıp tehlikeli düzeyde kilo kaybı yaşarlar. Bu hastalık genelikle ergenlik döneminde görülürken nadiren de yetişkin dönemde yaşanabilmekte. Tam yaş aralığı belirtmek gerekirse 10-30 yaş aralığı denilebilir.
Anoreksiyaya aile geçmişi, sosyal faktörler, ve kişilik özellikleri neden olabilmekte. Neden olabilecek sebepler arasında belli başlıları sayılabilir;
1. Ailede anoreksiya yada bulimiya nevroza yani yeme hastalığının olması
2.Bale, mankenlik yada jimnastik gibi bedeni kontrol altına tutulması gerektiren işlerde çalışmak.
3.Çok mükemmelliyetçi olma tutkusu ( en güzel fiziğe sahip olma, güzel olma tutkusu)
4.Stres dolu bir yaşam gibi belli başlı sebepler bu hastalığa yakalanmanıza yol açabilmekte.
Hastalık belirtileri çok uzun listeler halinde sayılabilir fakat yaptığım araştırmalar sonucu 12 belirti en önemlileri arasında;
1. Kalın giyinmek ; Bu sayede kilo kaybı yaşayan insanlar bunu gizlediklerini sanırlar. Neden böyle giydiğini sorduğunuzda her seferinde üşüyorum cevabı alırsınız.
2.Kilolu hissetmek ; Malesef ki hastalığa yakalanan kadınlar ne kadar incelme yada kilo kaybı yaşarlarsa yaşasınlar kendilerini sürekli kilolu hissederler.
3.Değişen yeme alışkanlıkları ; Yemek sırasında daha çok çatal bıçaklarıyla meşgul olurlar ve lokmalarını çiğneme süresi çok uzundur.
4. Sosyal hayattan çekilme ; Arkadaşlarından uzaklaşarak daha karamsar ve neşesiz ruh hallerine bürünürler.
5. Kendi başına yemek ; Herkesten kaçarak tek başına ve özel odalarda yeme şeklini göstermeden yemek yerler. Az yada yavaş yediklerini kimse görmesin isterler.
6. Egzersizler ; Egzersiz yapmayı saplantı haline getirmişlerdir. Egzersiz geçirdikleri günde kendilerini ödem almış ve şiş hissederler sadece egzersiz yaptıklarında kalori harcadıklarını hissederler.
7. Kabız giderici ilaçlar ; Bunları kullandıklarında daha hızlı kilo kaybı yaşadıklarını düşünürler. Özellikle müsil tarzı ilaçlara yönelirler.
8. Adet düzeni ; Aşırı kilo kaybından kaynaklanan adetten kesilme tehlikeleri yaşayabilirler.
9. Soluk ten ; Normal insanlarınkine daha soluk bir ten ve cansız saçlara sahiptirler.
10. Yiyecek takıntısı ; Genel olarak yemek tariflerine çok ilgi duyarlar. Yemek saplantıları oluşabilir.
11. Şiddetli mide ağrıları ; Kusmanın görüldüğü bu hastalığa midenin uzun süre aç kalması da yok açabiliyor.
12. Olduğundan fazla yumuşak cilt ; Doktorlara göre bu aşırı zayıflama sonucu ısı kaybına karşı vücudun kendini koruma önlemi olarak tanımlanıyor.
Biz kadınlar bazen güzel görünmek isterken kendimizi kaybedip böyle hastalıklara yakalanabiliyoruz. Oysa elimizdekinin ne kadarda güzel olduğunu bilsek anı yaşamayı öğrensek bu kadar kötü sonuçlarla bitmez bazı hedefler. Çevremde bu tarz insanlarla karşılaşıyorum hatta öz eleştiri yapmak gerekirse kendimde de mükemmel olma çabası var. Zayıflamışsın diyenlere teşekkür ettikten sonra kurduğum cümleler bile yetiyor bu mükemmelliyetçi olmama. bkz: "hayır henüz zayıflamadım hedefime 10 kilo var" Nedendir bilinmez tatmin olana kadar sınırları zorlamak sanırım insan doğasında var. Şuan zayıf değil miyim ? Normal bir vücut yapıma kavuştum ama yok illa fazlası olmalı. Hırslarımıza yenilip sağlığımızdan olmamamız gerektiğini bu yazıyı yazmadan önce yaptığım araştırmalar sonucu öğrendim. Size de tavsiyem vücudunuzu bugün sevin 5-6 kg verdikten sora severim diye ertelemeyin anı yaşayın kendinize şuan kiloluyum diye eziyet edip psikolojinizi bozmayın..
Sevgilerle..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder